Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor de DGA

Nederland telt ruim 250.000 DGA's. Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) bent u niet automatisch verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid via de sociale verzekeringen. Dit betekent dat het belangrijk is om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor DGA's af te sluiten, om uzelf en uw bedrijf te beschermen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Belang arbeidsongeschiktheidsverzekering DGA

Omdat u als DGA niet onder de reguliere werknemersverzekeringen valt, heeft u geen recht op een vangnet zoals de Ziektewet of WIA. Een DGA arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt de noodzakelijke bescherming, zodat u bij arbeidsongeschiktheid een uitkering ontvangt en uw inkomen veiligstelt. Bovendien kunt u met een AOV voor DGA kiezen voor dekkingsopties die aansluiten op uw specifieke inkomenssituatie en risicoprofiel.

AOV DGA: specifieke aandachtspunten

Voor een AOV DGA gelden specifieke aandachtspunten. Het is belangrijk om rekening te houden met uw persoonlijke en zakelijke situatie. Bijvoorbeeld:

  • Bent u enig aandeelhouder/eigenaar van het bedrijf waar u op de loonlijst staat?
  • Heeft uw BV een belang in andere bedrijven of maakt deze deel uit van een grotere structuur, zoals een VOF?

Afhankelijk van uw situatie is opgave van de vennootschappelijke structuur en alle aandelenbelangen (te herleiden tot de uiteindelijke natuurlijke personen) benodigd om te controleren of er sprake is van (mogelijke) sociale verzekeringsplicht. De Belastingdienst kan bij controle alsnog een sociale verzekeringsplicht vaststellen op basis van feitelijke omstandigheden. Er kan voor vijf jaar naheffing worden opgelegd wat per DGA kan oplopen tot € 30.000, exclusief rente. Onze experts helpen u deze risico's in kaart te brengen en bieden advies op maat.

Andere adviespunten voor de DGA hebben te maken met de managementovereenkomst en/of de statuten:

  • Is er een specifieke verzekeringsplicht opgenomen?
  • Klopt de onderlinge afstemming eigen risico termijn?
  • Is de aanbiedingsplicht aandelen bij arbeidsongeschiktheid juist geformuleerd?

Het inkomen van de DGA kan uit meerdere componenten bestaan. Niet alle verzekeringsvoorwaarden sluiten hier goed op aan! Laat u dus goed adviseren door een expert.

AOV voor DGA: privé of in de BV?

Een veelgestelde vraag bij het afsluiten van een AOV verzekering DGA is of u deze privé of binnen de BV moet afsluiten. Beide opties hebben voor- en nadelen, afhankelijk van fiscale voordelen en uw persoonlijke financiële situatie. Onze experts helpen u de juiste keuze te maken, zodat u optimaal bent verzekerd.

AOV voor DGA bij AOVspecialist.nl

Wij bieden maatwerkadvies, gericht op uw specifieke situatie als DGA. Of u nu een second opinion nodig hebt of volledig ontzorgd wilt worden bij het afsluiten van een DGA AOV, wij staan voor u klaar.

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan en ontdek hoe wij u kunnen helpen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering die aansluit bij uw persoonlijke en zakelijke behoeften.


Een AOV voor elke branche

Iedere branche is anders en kent zijn eigen uitdagingen. Onze onafhankelijke adviseurs zijn hiervan op de hoogte en houden hier rekening mee bij het aanbieden van de best passende arbeidsongeschikt­heids­verzekering voor uw situatie. Uiteraard nemen ze hierbij ook uw persoonlijke wensen mee.

De adviseur was heel snel in haar reacties, altijd vriendelijk en behulpzaam.

Reactie van My
Beoordeeld met een
10

Ik heb zowel mijn AOV als beroepsaansprakelijkheidsverzekering via Henst & Lunsen afgesloten. Erg prettig contact gehad met Jeroen en Rob, tijdens het proces vakundig advies gekregen met een mooi eind resultaat. Vriendelijk met een top service!

Reactie van Patrick Miltenburg
In het kort

Wat verzekert u met een arbeidsongeschikt­heids­verzekering (AOV)

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) verzeker je je tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid als gevolg van ziekte of ongeval. Dit betekent dat je een uitkering krijgt wanneer je niet meer kunt werken door een ongeval of ziekte.

Wel verzekerd

  • Arbeidsongeschiktheidsuitkering tot gekozen eindleeftijd
  • Vergoeding re-integratiekosten
  • Preventiediensten ter voorkoming van arbeidsongeschiktheid
  • Vergoeding hulpmiddelen of omscholing
  • Hulp en ondersteuning van een arbeidsdeskundige,

Niet verzekerd

  • Arbeidsongeschiktheid door opzet of roekeloosheid
  • Arbeidsongeschiktheid door het gebruik van drugs of (bovenmatig) gebruik van alcohol of bij verkeerd gebruik van geneesmiddelen
  • Er is geen recht op een uitkering als er sprake is van fraude, misleiding of wanneer de premie niet (tijdig) betaald is

Waarom AOV specialist

Onafhankelijk en marktbreed advies

Aovspecialist.nl biedt onafhankelijk advies, waarbij we geen belang hebben bij de uitkomst van het advies. Daardoor bent u verzekerd van objectieve en eerlijke begeleiding bij het nemen van belangrijke beslissingen.

Snel, correct en grondig

U wilt snel kunnen inspelen op veranderingen en ontwikkelingen in de markt. Wij begrijpen dit en staan bekend om onze snelle reactie, zonder dat dit ten koste gaat van de grondigheid en kwaliteit van het advies.

Professionele schadeafhandeling

Het afhandelen van aansprakelijkheidsclaims kan een tijdrovend en complex proces zijn, waarbij veel kennis en ervaring vereist is. Met onze jarenlange ervaring kunt u erop vertrouwen dat de afhandeling van uw aansprakelijkheidsclaim bij ons in goede handen is.

Verzekeraars AOV

Bij het maken van de offerte voor uw arbeidsongeschikt­heids­verzekering maken we een onafhankelijke vergelijking van de mogelijkheden die door de AOV verzekeraars waar we mee samenwerken worden aangeboden.

Veel gestelde vragen over arbeidsongeschikt­heids­verzekering (AOV)

Vanwege het provisieverbod op complexe verzekeringsproducten zoals een AOV zijn wij verplicht onze advies en beheerskosten apart in rekening te brengen. Onze eenmalige advieskosten zijn afhankelijk van de doorlooptijd van het AOV adviestraject. Hoe sneller we uw dossier kunnen afronden (inclusief medische acceptatie) des te hoger is uw korting op de eenmalige advieskosten. Dit is terug te vinden in onze service- en tarievenkaart. Onze beheervergoeding is afhankelijk van de mate waarin u tijdens de looptijd van de verzekering ondersteuning van ons wenst en ook periodiek uw verzekering tegen het licht wilt houden.

Als ondernemer bent u nu nog niet verplicht om een AOV af te sluiten, maar daar komt in de toekomst verandering in. Alle zelfstandigen, met of zonder personeel en meewerkende partners (IB-ondernemers), worden naar verwachting vanaf 2027 wettelijk verplicht om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten.

De uitgangspunten van uw arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn gebaseerd op een momentopname ten tijde van afsluiten. Maar uw situatie kan veranderen, uw behoeften kunnen veranderen, uw uitgaven kunnen veranderen maar ook uw werkzaamheden kunnen veranderen etc. Het is heel belangrijk dit periodiek af te stemmen op de actualiteit. Dat noemen wij periodiek onderhoud van uw arbeidsongeschiktheidsverzekering. De kosten hiervan ziet u terug in uw beheer abonnement.

Er zijn beperkte mogelijkheden om een AOV af te sluiten zonder adviseur. U bent dan zelf uw eigen adviseur ook als er iets niet klopt bij de aangevraagde verzekering. De toezichthouder AFM heeft de arbeidsongeschiktheidsverzekering ingedeeld als complex verzekeringsproduct. Dit is niet zonder reden.

Bij het samenstellen van de meest passende arbeidsongeschiktheidsverzekering valt er heel wat te kiezen. Bij aanvang en tijdens de looptijd. Wij begeleiden u om goede en veilige keuzes te maken en onze RADI © AOV specialisten hebben duizenden dossiers ervaring. Wij weten snel waar voor u voordeel te behalen is en waar de aandachtspunten liggen. Vanwege onze ervaring en expertise kunnen wij ook snel helpen uw inkomensverzekering goed te regelen. We zijn hierbij niet gebonden aan 1 verzekeraar maar kijken zo breed mogelijk naar de beste oplossing voor u. Ook als bijvoorbeeld een broodfonds of schenkkring een goede (deel) oplossing is. Het beoordelen en vergelijken van polisvoorwaarden is een vak apart maar ons dagelijks werk.

Door onze specialisatie kunnen wij u ook deskundig bijstaan bij claims op uw verzekering en begeleiden u hierbij zo lang als dit nodig is. Twee van onze adviseurs zijn RADI © AOVspecialist en hierdoor altijd op de hoogte van de meest actuele ontwikkelingen in de markt.

De meeste AOV verzekeraars hebben diverse AOV producten die zij aanbieden die verschillen in kwaliteit en dekkingsniveau. Sommige verzekeraars zijn met name geschikt voor de veilige beroepen, andere verzekeraars hebben juist meer de focus op (deels) fysieke beroepen. De premies van AOV verzekeraars worden ook met regelmaat bijgesteld waardoor een individuele marktscan wenselijk is en ook altijd een momentopname betreft.

De premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering begint bij enkele honderden Euro’s per jaar en kan flink oplopen tot duizenden Euro’s afhankelijk van uw beroep, het te verzekeren inkomen, de wachttijd, indexatierechten, uw leeftijd et cetera. Zoveel beroepen er zijn, zo divers is ook het antwoord op deze meest gestelde vraag. Een goede indicatie kunnen we vrijblijvend verschaffen op basis van de opgegeven uitgangspunten bij uw offerteverzoek.

Onze specialisten kunnen u uitstekend adviseren over de juiste dekking en verzekering in uw situatie. Uw premie laten berekenen? Vraag een offerte aan of neem contact op voor direct en persoonlijk advies.

De premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is over het algemeen fiscaal aftrekbaar, m.u.v. eventuele risicopremie voor een ongevallendekking. Advies- en beheerkosten zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Bij het aanvragen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan uw medische geschiedenis van invloed zijn op de premie en/of dekking. Voor een goede beoordeling wordt bij het aanvragen van een AOV een gezondheidsverklaring gevraagd. Soms via een formulier en soms via een telefonische intake. Verzekeraars willen graag een goed beeld krijgen van uw gezondheid en eventuele (verhoogde) risico's hierbij. Verstrek zo volledig mogelijk de medisch gevraagde informatie met medische geschiedenis, operaties, lopende of oude medische behandelingen en medicijngebruik.