Wat betekent de verplichte AOV voor ondernemers en zzp'ers?

Het aantal ondernemers en zzp’ers blijft groeien. Toch heeft een groot deel van deze groep geen financieel vangnet bij arbeidsongeschiktheid. Het kabinet is daarom bezig met de invoering van een verplichte AOV om te garanderen dat elke ondernemer een financieel vangnet heeft in geval van ziekte of een ongeval.

Voor wie gaat de verplichte AOV gelden?

De verplichte AOV gaat gelden voor alle ondernemers die winst uit de onderneming moeten opgeven voor hun aangifte inkomstenbelasting, ook wel IB-ondernemers genoemd. Dat laatste betekent alle ondernemers die door de Belastingdienst worden gezien als 'ondernemer voor de inkomstenbelasting'. Meewerkende echtgenoten, directeur-grootaandeelhouders en diegene die 'resultaat uit overige werkzaamheden' hebben (ook wel 'resultaatgenieters' genoemd) vallen niet onder de regeling.

Wat gaat de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering kosten?

De premie voor de verplichte AOV bedraagt naar verwachting ongeveer 6,5% van het inkomen tot de maximale premiegrondslag. De maximale premiegrondslag is 142,68% van het wettelijk minimumloon. Dat betekent dat de maximale premie uit kan komen op ongeveer € 200,- per maand. De premie is fiscaal aftrekbaar.

Wachten op de verplichte AOV of zelf alvast een AOV afsluiten?

Waarom het slim is om nú al een AOV af te sluiten?

  1. Je hebt direct een financieel vangnet
    Het is een goed idee om je nu te verzekeren, want daarmee ben je ook beschermd tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid tót de invoering van de verplichte AOV. Mocht er tot die tijd iets gebeuren, dan kun jij je vaste lasten blijven betalen. En dat zorgt voor rust.
  2. Je hebt keuzevrijheid
    Als je nu een AOV afsluit bij een verzekeraar heb je nog de vrijheid deze volledig aan jouw situatie en wensen aan te passen. De voorwaarden voor de verplichte AOV zijn straks voor iedereen hetzelfde. Nu kun je onder meer nog zelf kiezen voor een kortere eigen risicotermijn van bijvoorbeeld 3 maanden en een hoger verzekerd bedrag dan het wettelijk minimumloon. Met een AOV van een verzekeraar heb je dus de mogelijkheid een ruimere dekking af te sluiten dan met de verplichte variant van de overheid.
  3. Verzeker je voor beroepsarbeidsongeschiktheid
    De verzekering vanuit de overheid kijkt bij arbeidsongeschiktheid of je nog in staat bent het minimumloon te verdienen met algemeen geaccepteerde arbeid. Het kan dus zo zijn dat je bij arbeidsongeschiktheid jouw eigen beroep niet meer kunt uitvoeren, maar wel inzetbaar bent in een ander beroep met minder fysieke belasting. De wet houdt hierbij geen rekening met je opleidingsniveau, werkervaring of persoonlijke voorkeuren. Als je met dat andere beroep het minimumloon kunt verdienen, kom je volgens de wet BAZ niet in aanmerking voor een uitkering.

Als je een AOV afsluit bij een verzekeraar dan kun je je verzekeren voor beroepsarbeidsongeschiktheid. Dan wordt er bij arbeidsongeschiktheid alleen gekeken of je jouw eigen beroep nog kunt uitvoeren. Is dat niet zo, dan ontvang je een uitkering. Je hoeft dan geen ander werk aan te nemen.

De laatste stand van zaken over de verplichte AOV

De Belastingdienst en UWV zijn de uitvoerende instanties van de verplichte AOV. Ze zijn kritisch over de uitvoerbaarheid, met als beoordeling respectievelijk ‘niet uitvoerbaar’ en ‘niet uitvoerbaar, tenzij’.

Dit zijn belangrijke knelpunten:

  • De verplichte verzekering is gebaseerd op Winst uit Onderneming. De definitieve aanslag inkomstenbelasting kan 1,5 tot 5 jaar na het begin van het belastingjaar worden afgegeven. Dit leidt tot een periode van onzekerheid over verzekerings- en premieplicht. Daarmee brengt het volgens de Belastingdienst en UWV te grote risico’s op terug- en nabetalingen, wat problematisch kan zijn, vooral in combinatie met schulden.
  • Beide organisaties geven aan dat de uitvoering van het wetsvoorstel veel capaciteit vraagt en dat inwerkingtreding op korte termijn niet realistisch is gezien de huidige capaciteitsvraagstukken bij beide organisaties.
  • De uitvoering is vooral complex vanwege wisselingen in de verzekeringsplicht. Mensen kunnen het ene jaar werknemer zijn en het volgende jaar ondernemer, of kiezen bijvoorbeeld voor een opt-out bij een verzekeraar. Dit vereist een goede gegevensuitwisseling en afstemming van processen tussen instanties.

Voorlopig geen invoering
De Belastingdienst geeft aan dat er geen inwerkingtredingsdatum kan worden vastgesteld, nu het wetsvoorstel volgens hen onuitvoerbaar is. UWV geeft aan dat invoering in elk geval niet kan voor 1 januari 2030, en mogelijk ook niet in de jaren erna als een wijziging van het (bredere) stelsel van arbeidsongeschiktheid uitblijft.

Wetsvoorstel aanpassen
Het ministerie van SZW gaat de knelpunten bestuderen en verwacht aanpassingen in het conceptwetsvoorstel door te voeren. Het aangepaste wetsvoorstel wordt niet voor het derde kwartaal van 2025 verwacht.

Sluit dus nu een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

De verplichte AOV zal voorlopig op zich laten wachten. Reden temeer om nu zelf een AOV af te sluiten, want daarmee ben je direct beschermd tegen de grote financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Onze (RADI) AOV adviseurs Bob van der Henst en Rob Wolters zijn inmiddels meer dan twintig jaar onderweg en ontzorgen je volledig bij het vinden de juiste AOV die het beste bij jou past. Neem contact met ze op voor een adviesaanvraag of een vrijblijvende en kosteloze marktscan!


Meer nieuws over arbeidsongeschikt­heids­verzekering­en

20-11-2024

Nieuw bij ASR arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, directe premievrijstelling na wachttijd

ASR biedt nu de mogelijkheid om de premievrijstelling al direct in te laten gaan na afloop van de door jou gekozen eigen risicotermijn. Heb je bijvoorbeeld een eigen risicotermijn van 1, 2, 3 of 6 maanden, dan kun je er voor kiezen op de premievrijstelling direct al in te laten gaan na afloop van de eigen risicotermijn. Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt, dan geldt ook een gedeeltelijke premievrijstelling.

Lees verder
30-10-2024

AOV verzekering vergelijken en afsluiten: waar moet u op letten?

Als zelfstandig ondernemer of zzp'er bent u zelf verantwoordelijk voor uw inkomen. Mocht u ziek worden of arbeidsongeschikt raken, dan heeft u geen vangnet zoals werknemers in loondienst die recht hebben op sociale verzekeringen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is daarom voor veel zelfstandigen essentieel. Maar waar moet u op letten bij het vergelijken en afsluiten van een AOV verzekering? In deze blog behandelen we de belangrijkste punten om rekening mee te houden.

Lees verder
18-09-2024

Wat is het verschil tussen een AOV en een schenkkring?

Een schenkkring is een onderlinge afspraak tussen mensen om geld te schenken als één van hen iets overkomt. Een schenkkring is een oplossing voor maximaal 2 jaar, terwijl een AOV het inkomen voor langere tijd kan verzekeren. In dit blog geven we uitleg over wat u nog meer moet weten over de verschillen tussen een schenkkring en een AOV.

Lees verder
06-09-2024

Over de onbekendheid van de Vangnet AOV

Veel zelfstandigen zijn niet op de hoogte van de Vangnet-AOV, een regeling die hen kan helpen bij het verkrijgen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) wanneer reguliere verzekeraars hen afwijzen vanwege hun medische verleden. De Vangnet-AOV is een laatste redmiddel voor ondernemers die zich willen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, maar vanwege gezondheidsredenen moeilijk toegang krijgen tot een standaard AOV.<br /> Hoewel deze regeling essentiële bescherming biedt, is er weinig bekendheid over en wordt deze vaak over het hoofd gezien. De Vangnet-AOV biedt een beperkte dekking en kent doorgaans een hogere premie, maar het zorgt ervoor dat zelfstandigen toch verzekerd kunnen zijn tegen arbeidsongeschiktheid. Door de onbekendheid met deze optie blijven veel ondernemers onverzekerd, wat hen kwetsbaar maakt voor financiële risico's bij langdurige ziekte of uitval.

Lees verder
17-07-2024

Advocaten: BAZ gaat nauwelijks tot uitkeringen leiden

Advocaten vrezen dat de voorgestelde BAZ-regeling niet effectief zal zijn in het bieden van voldoende uitkeringsrechten tegenover de verplichte premiebetalingen. Ze zien de regeling als te theoretisch en oneerlijk tegenover zelfstandigen die al adequaat verzekerd zijn

Lees verder