Over de onbekendheid van de Vangnet AOV

Veel zelfstandigen zijn niet op de hoogte van de Vangnet-AOV, een regeling die hen kan helpen bij het verkrijgen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) wanneer reguliere verzekeraars hen afwijzen vanwege hun medische verleden. De Vangnet-AOV is een laatste redmiddel voor ondernemers die zich willen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, maar vanwege gezondheidsredenen moeilijk toegang krijgen tot een standaard AOV.
Hoewel deze regeling essentiële bescherming biedt, is er weinig bekendheid over en wordt deze vaak over het hoofd gezien. De Vangnet-AOV biedt een beperkte dekking en kent doorgaans een hogere premie, maar het zorgt ervoor dat zelfstandigen toch verzekerd kunnen zijn tegen arbeidsongeschiktheid. Door de onbekendheid met deze optie blijven veel ondernemers onverzekerd, wat hen kwetsbaar maakt voor financiële risico's bij langdurige ziekte of uitval.

Onze AOV adviseurs Bob van der Henst & Rob Wolters doen er alles aan om een passende arbeidsongeschiktheidsverzekering voor u te vinden en deze onder te brengen bij de voor u meest geschikte verzekeraar. We kijken daarbij niet alleen naar de premie, maar in ons advies houden we rekening met meerdere factoren, zoals de polisvoorwaarden, onze ervaringen met de afhandeling van claims en het (medisch) acceptatiebeleid van verzekeraars.


Het kan gebeuren dat een aangevraagde AOV verzekering om medische redenen wordt afgewezen. Dit geldt voor slechts 3% van de ingediende aanvragen. De meeste advieskantoren brengen u het slechte nieuws, wensen u succes en sluiten vervolgens hun dossier. Onze adviseurs gaan verder en kijken voor u naar mogelijke alternatieven, zoals bijvoorbeeld de vangnet AOV of een schenkkring. Voor ondernemers waarvan de aangevraagde AOV om medische redenen wordt afgewezen, hebben verzekeraars de vangnet AOV ontwikkeld. Voor de vangnet AOV is geen medische beoordeling nodig. De voorwaarden en premie zijn bij alle verzekeraars hetzelfde.

Let op: Ondernemers moeten de vangnet AOV binnen vijftien maanden na de start als ondernemer aanvragen. Ondernemers die uit loondienst komen, kunnen ook bij het UWV terecht voor een vrijwillige verzekering, maar die moeten ze binnen dertien weken na de start als ondernemer aanvragen. Neem contact met ons op voor meer informatie! Bel tijdens kantoortijden 0342-401945 en stuur ons uw bericht per mail.

Meer nieuws over arbeidsongeschikt­heids­verzekering­en

17-07-2024

Advocaten: BAZ gaat nauwelijks tot uitkeringen leiden

Advocaten vrezen dat de voorgestelde BAZ-regeling niet effectief zal zijn in het bieden van voldoende uitkeringsrechten tegenover de verplichte premiebetalingen. Ze zien de regeling als te theoretisch en oneerlijk tegenover zelfstandigen die al adequaat verzekerd zijn

Lees verder
05-07-2024

Kortingsregeling Klaverblad AOV verlengt tot 31-12-2024

Goed nieuws: Klaverblad AOV-kortingsactie is verlengd!

Lees verder
25-06-2024

NIEUW: no-claimregeling voor klanten met een Movir Beroeps-AOV

Nieuwe en bestaande Movir klanten met een beroeps AOV gaan profiteren van een nieuwe no claimregeling per 1-1-2025

Lees verder
20-06-2024

Over de verplichte AOV en het alternatief

Demissionair minister Van Gennip heeft het wetsvoorstel 'Basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen' ter consultatie gepubliceerd. Zelfstandige IB-ondernemers worden verplicht verzekerd, ongeacht personeel. Partners en bepaalde zelfstandigen zijn uitgesloten. Er is een opt-out mogelijkheid voor een reguliere AOV, mits aan minimale dekkingseisen wordt voldaan. Bestaande AOV's hebben eerbiedigende werking onder voorwaarden. De verplichte verzekering dekt arbeidsongeschiktheid met een wachttijd van 1 jaar en uitkering tot AOW-leeftijd. De premie is gebaseerd op belastbare winst met een verwacht percentage van 6,5%. Zelf een private AOV afsluiten biedt mogelijk betere dekking. Neem contact op met Henst & Lunsen Assurantie Adviseurs voor een vrijblijvende marktscan.

Lees verder
23-04-2024

Verbetering AOV voorwaarden Avero per 1-7-2024

Avero voert per 1-7-2024 enkele verbeteringen door in polisvoorwaarden op de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor nieuwe en bestaande verzekerden

Lees verder