Zwangerschapsuitkering zzp: sluit een goede AOV af

Met een AOV bent u voorbereid op onvoorziene omstandigheden rondom uw zwangerschap, wat rust geeft tijdens een periode die zowel vreugdevol als stressvol kan zijn. Dit maakt een AOV een onmisbaar onderdeel van uw zakelijke risicobeheer wanneer u een gezin start of uitbreidt.

ZZP en zwanger

Als zzp'er bent u gewend aan zelfstandigheid, maar tijdens een zwangerschap kan de behoefte aan zekerheid toenemen, vooral als het gaat om uw inkomsten. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan daarbij helpen. Het biedt financiële bescherming bij uitval door ziekte of een ongeval en mogelijk ook bij een zwangerschap. Met een AOV bent u voorbereid op onvoorziene omstandigheden, wat rust geeft tijdens een periode die zowel vreugdevol als stressvol kan zijn. Dit maakt een AOV een onmisbaar onderdeel van uw zakelijke risicobeheer wanneer u een gezin start of uitbreidt.

Zwangerschapsuitkering ZZP

De meeste AOV-s hebben een dekking voor zwangerschappen. Of u in aanmerking komt voor een uitkering rondom uw zwangerschap hangt af van wanneer u de AOV afsluit. Het verschilt per verzekeraar, maar vaak moet de uitgerekende bevaldatum minimaal 52 weken na de ingangsdatum van uw AOV liggen. Bij sommige verzekeraars is dat zelfs 104 weken (2 jaar). Bent u al zwanger en sluit u een AOV af? Dan komt u dus veelal niet in aanmerking voor een uitkering rondom uw zwangerschap en bevalling.

Als u wel in aanmerking komt voor een uitkering dan ontvangt u een uitkering van 16 weken gebaseerd op het bedrag dat u hebt verzekerd. De uitkering ontvang u in één keer (netto) en is onbelast. Let op: De gekozen eigen risicotermijn gaat er wel nog af, het bedrag dat je op je rekening krijgt kan dus lager zijn dan het bedrag op basis van die 16 weken. Heeft u een kinderwens en sluit u een AOV af, dat kan het dus verstandig zijn om bij de start van de verzekering te kiezen voor een korte eigen risicotermijn. De zwangerschapsuitkering geeft u de mogelijkheid om u zonder financiële zorgen voor te bereiden op de komst van uw kindje en om na de bevalling rust te nemen. Kosten die verband houden met de bevalling zelf, zoals medische kosten of kraamzorg, vallen doorgaans onder uw zorgverzekering, niet onder de AOV. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de exacte dekking.

ZZP-er en kinderwens

Als ZZP'er (zelfstandige zonder personeel) kan het hebben van een kinderwens verschillende zaken beïnvloeden, zowel op persoonlijk als op professioneel gebied. Het is belangrijk om goed na te denken over de gevolgen en de mogelijkheden die u heeft. Als ZZP'er met een kinderwens is het belangrijk om zowel uw financiële situatie, werkstructuur als de zorgbehoeften van een kind goed te plannen. Met de juiste voorbereiding kunt u de combinatie van werk en gezinsleven succesvol maken.

Hoe zorgt u als ZZP-er voor inkomen als u zwanger bent?

  • AOV (Arbeidsongeschiktheidsverzekering): dit is zoals hierboven omschreven een verzekering die u kunt afsluiten om een deel van uw inkomen te vervangen als u tijdelijk of langdurig niet kunt werken. De dekking van AOV-verzekeringen varieert, dus het is belangrijk om een AOV verzekering te kiezen die specifiek voorziet in een zwangerschapsuitkering.
  • Zorgtoeslag: afhankelijk van uw inkomen en gezinssituatie heeft u misschien recht op zorgtoeslag, wat een gedeeltelijke compensatie kan zijn voor de kosten van zorg tijdens uw zwangerschap. Het is belangrijk om dit te controleren bij de belastingdienst.
  • ZEZ-uitkering: onder bepaalde omstandigheden kunt u aanspraak maken op een ZEZ (Zelfstandige en Zwangerschap) uitkering, maar dit hangt af van je persoonlijke situatie. Dit is wel vaak tijdelijk en beperkt in duur.
  • Vervangend inkomen plannen: Als je weet dat je tijdelijk minder kunt werken, kun je in de maanden voorafgaand aan je zwangerschap extra inkomen genereren door bijvoorbeeld meer opdrachten te plannen. Je kunt ook gebruik maken van een buffer of spaarpot om de periode van afwezigheid op te vangen.
  • Proactief klanten inlichten: als ZZP'er werkt u vaak met klanten die op de hoogte moeten zijn van uw situatie. Dit kan u in staat stellen om werk vooraf te plannen en klanten te vragen om bijvoorbeeld tijdelijk ander werk te doen (vooral als uw werk via vaste contracten of langdurige samenwerkingen loopt).
  • Gezinsinkomen aanvullen: in sommige gevallen kan het nodig zijn om het gezinsinkomen tijdelijk te laten aanvullen door uw partner of familieleden, vooral als u tijdelijk minder kunt werken.
  • Deelwerkzaamheden doen: Misschien kunt u ervoor kiezen om in de periode van zwangerschap minder zware of tijdrovende klussen te doen, zodat u uw werkbelasting kunt verlichten, maar toch enige inkomsten blijft genereren.

Samenvattend, het is cruciaal om uw financiën goed te plannen en tijdig maatregelen te nemen, zodat u uw zwangerschap zonder financiële zorgen kunt doorkomen. Het afsluiten van een AOV, het opbouwen van een spaarbuffer, of het tijdig plannen van opdrachten kan allemaal bijdragen aan een stabiele inkomenssituatie tijdens uw zwangerschap als ZZP'er.

AOV bij zwangerschap: een aanvulling op een ZEZ-uitkering

Naast een mogelijke zwangerschapsuitkering uit uw arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft u als zelfstandig ondernemer ook recht op een ZEZ-uitkering. Wat is een ZEZ-uitkering? Om u als zelfstandig ondernemer tijdens uw zwangerschap tegemoet te komen, kunt u bij UWV de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ) aanvragen.

Deze uitkering voorziet je van een basisinkomen gedurende je zwangerschapsverlof en duurt maximaal 16 weken. De hoogte van een ZEZ-uitkering is maximaal 100 procent van het wettelijk bruto minimumloon, ook als je inkomen normaal een stuk hoger ligt. Het is een belangrijke financiële ondersteuning voor u als zelfstandige als u tijdelijk niet kan werken door een zwangerschap. Samen met een uitkering vanuit een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft u een stabiele inkomenssituatie rondom uw zwangerschap.

Advies bij het afsluiten van een AOV

Heeft u een kinderwens als zelfstandig ondernemer en bent op zoek naar de beste arbeidsongeschiktheidsverzekering? Laat u goed adviseren door onze AOV specialisten Bob van der Henst en Rob Wolters. Zij gaan voor u op zoek naar de best passende AOV afgestemd op uw persoonlijke situatie en wensen.

Klik hier voor een vrijblijvend offerteverzoek

Klik hier voor een vrijblijvende adviesaanvraag


Meer nieuws over arbeidsongeschikt­heids­verzekering­en

10-01-2025

Nieuwe tarieven beheer en onderhoud AOV

Voor 2025 hebben we aanpassingen doorgevoerd in werkzaamheden en vergoeding voor het beheer van de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Lees verder
11-12-2024

Wat betekent de verplichte AOV voor ondernemers en zzp'ers?

Het aantal ondernemers en zzp’ers blijft groeien. Toch heeft een groot deel van deze groep geen financieel vangnet bij arbeidsongeschiktheid. Het kabinet is daarom bezig met de invoering van een verplichte AOV om te garanderen dat elke ondernemer een financieel vangnet heeft in geval van ziekte of een ongeval.

Lees verder
20-11-2024

Nieuw bij ASR arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, directe premievrijstelling na wachttijd

ASR biedt nu de mogelijkheid om de premievrijstelling al direct in te laten gaan na afloop van de door jou gekozen eigen risicotermijn. Heb je bijvoorbeeld een eigen risicotermijn van 1, 2, 3 of 6 maanden, dan kun je er voor kiezen op de premievrijstelling direct al in te laten gaan na afloop van de eigen risicotermijn. Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt, dan geldt ook een gedeeltelijke premievrijstelling.

Lees verder
30-10-2024

AOV verzekering vergelijken en afsluiten: waar moet u op letten?

Als zelfstandig ondernemer of zzp'er bent u zelf verantwoordelijk voor uw inkomen. Mocht u ziek worden of arbeidsongeschikt raken, dan heeft u geen vangnet zoals werknemers in loondienst die recht hebben op sociale verzekeringen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is daarom voor veel zelfstandigen essentieel. Maar waar moet u op letten bij het vergelijken en afsluiten van een AOV verzekering? In deze blog behandelen we de belangrijkste punten om rekening mee te houden.

Lees verder
18-09-2024

Wat is het verschil tussen een AOV en een schenkkring?

Een schenkkring is een onderlinge afspraak tussen mensen om geld te schenken als één van hen iets overkomt. Een schenkkring is een oplossing voor maximaal 2 jaar, terwijl een AOV het inkomen voor langere tijd kan verzekeren. In dit blog geven we uitleg over wat u nog meer moet weten over de verschillen tussen een schenkkring en een AOV.

Lees verder